Golvet

Golvet är 22mm spontad furu (råspont). Det är inte samma golvplank som i resten av huset (eftersom det är 28 mm gran) och golvet på ovanvåningen har varit täckt med en lenolium-matta, vilket har gjort att trägolvet i princip varit obehandlat.
Fullt med flisor och hål från kvistar som torkat ut. Vi har väl dragit ut ett 20-tal flisor ur Vilhelms (och hans kompisars) fötter och händer, då dom lekt i detta rummet :-(

I ena hörnet av rummet har det gått värmeledningsrör (till vinden) vilka har efterlämnat ett hål i golvet när vi tog bort dessa.
image66
Jag har sågat upp hålet så jag har fått någorlunda vinkelräta hål att foga i nya bitar golvplank.

image67
"Tiljorna" är 90 år gammalt virke med andra dimensioner än modernt trä, därför har jag fått ta ett par bitar av gammalt golvplank som jag har rivit ut från det gamla badrummet. Sedan har jag sågat till dem i rätt vinkel med kap/ger-sågen och skruvat dem i en underliggande planka med golvskruv.

image68
Vi hyrde en golvslip och började slipa golvet med 40 papper på diagonalen för att jämna av golvet. Sedan bytte jag till 100 papper och slipade längs med golvplanket för att försöka få bort groparna som blir i början och slutet av varje rad.
image69
Uppe i vänstra hörnet kan man se man lagningen i golvet efter slipning.
image70
Slutligen har jag slipat hela golvet med 100 papper på en excenterslip, där jag även gått över alla kanter och slipat ned dem eftersom golvslipen inte når ut riktigt i alla kanter och hörn.
image71
Det är nästan synd att måla golvet - men vi har bestämt oss för att golvet skall vara vitt och målas med en golvfärg som ger en hård och lättstädad yta. Jag kommer att göra ett försök att spackla de värsta hålen i golvet också med snickar-spackel. Slut på flisor i barnens fötter och händer....

En anekdot från slipningen; Jag köpte för lite påsar till golvslipen (tips; räkna med en påse per grovt papper), vilket gjorde att jag fick återanvända den sista påsen för att bli klar. Då jag var färdig med sista vändan och drog ut golvslipen till mitten av golvet så sprack påsen och jag fick en rejäl dusch av slipdamm i nyllet - trots ansiktsmask och skyddsglasögon så blev ansiktet helt igenmurat och jag släppte golvslipen rent instinktivt, vilket gjorde att den for in i väggen med ett brak(!).
Som tur vad så träffade den delen av väggen som var en massiv plankvägg, vilket gjorde att gipsplattan blev lite tilltufsad. Om den hade träffat den reglade delen av väggen så hade den troligtvis gått igenom 13 mm gips + 17 mm råspont och fortsatt ned för trappan till bottenvåningen... Den väger 45 kilo och kan ställa till med mycket skada.

Min sambo som såg hela uppvisningen tyckte att det såg ganska kul ut :-)

Resterande väggar samt tak

Jag har reglat upp, satt elrör och dosor samt gipsat samliga väggar och taket nu.

image58
Jag har satt en tilluftsventil i ytterväggen. Här är jag halvvägs genom ytterväggen hem hålsågen :-)

image59
Väggbeklädnaden är en tidig variant av pizzavägg, strukturmassa och vitfärg på papp. Enda fördelen med detta arrangemang är att det är lätt att ta bort.
image60
Vilhelm hjälper till att dra ut spik.
image61
...spikarna som man inte får ut bankar man in.
image62
Sista väggen - försänkning i plankväggen för eldosa.
image64
Sista vägg-gipset på plats.
image65
Slutligen så skall rörstumparna i taket, vilka var kopplade till värmesystemets expansionskärl som att på vinden, ta bort ur taket och de sista gips-skivorna i taket tas bort.

Ytterväggen i allrummet

Jag har börjat med att skruva upp renoveringsgips i taket och med att ta mig an ytterväggen, som jag har reglat upp och skall isolera. För att ha rejält att skruva hyllor och annai så kommer jag köra samma metod som jag gjorde i köket - plywood och gips som väggbeklädnad.
image49
Under fönstret sitter två reglar att skruva elementet i.
image50
Det sitter lite eldosor i ytterväggen, vilka kommer anslutas via väggen ute i trapphuset. Jag drar en grupp till allrummet samt förbereder kommande projekt genom att jag lägger med ett extra rör för Ethernet/Telefoni till lilla sovrummet.

image51
LIte el...
image52
Mer el... Kopplingsdosa. Jag passar på att dra igenom kabel medan jag har väggen öppen, så jag slipper plocka ned skivor för att rören trilskas eller hoppar loss.
image53
Hoppla, i med isolering samt fuktspärr.
image54
Upp med 15 mm plywood.
image55
...samt Gips

Kvar att göra på denna väggen är att sätta en tilluftsventil för att bättra på ventilationen.

Inomhusväder på semestern

Det var inte mycket till sol-semester i år...

Men eftersom man sällan är sysslolös som skrutthusägare, så satte vi tänderna i ett lagom stort inomhusprojekt istället;
Renovering av gamla allrummet; vilket numer har uppgraderats till Vilhelms rum. Vårt väntade tillskott får ta över det lilla sovrummet efter Ville.

Rummet är ett genomgångsrum på ovanvåningen med en liten vädringsbalkong och som från början hade en öppen spis, vilken vi bankade ned och murade igen.
image41
Balkongen är mot norrsidan på huset.

image39
Detta är en bild på den öppna spisen, så som det såg ut när vi flyttade in.

Observera den väletablerade värmeledningsrören som smyckar ut och kompletterar inredningen på ett fin-fint sätt :-).

Efter operation nedsågning av rör samt bortforsling av tegel och puts, fick vi hjälp med att mura upp kanaler och putsa upp murstocken.

image40
Det blen en liten nisch och en hylla att ställa pryttlar på.... Den skall målas en gång till minst, f.ö.

Nåval, nog snackat och fram med kofot och spikutdragare!

image42
Dörröppningar mot väst, dessa skall sättas igen. Hela andra våningen är som en schweitzer-ost med valv och dörröppningar överallt!
image43
Bakom pappen i taket döljer sig råspont, inget spännande att spara, m.a.o.

image45
Bakom tapeter och är det papp och kartong uppspikat med nubb till tusen(!). Bakom detta döljer sig spontad plank (3" x 6" massivt trä).
image46
Kartongen kommer från Falköping via en hattaffär på Olskroken. Denna ettikett fanns på ett antal av de kartonger som man spikat fast på väggen. Pappen har gjort sitt och har förutom att hindra drag mellan planken samlat fukt och lukt. Vissa nubb var så genomrostade så dom inte gick att dra ur hela... Bort med skiten.
image47
Sådärja nu var väggarna rivna ned till planket.

Dax att börja regla upp och bygga :-)

Renovering av fönster - del 3

Fönsterbågen målas med lackfärg invändigt och utomhus fönsterfärg på utsidan. Beslagen är iordninggjorda och skall monteras på båge och karm.

image34
Gångjärnen är målade med blank svart hammarlack två gånger.

image35
Genom att måla flödigt längs med kitt-randen med en rund pensel som man snurrar medan man målar så läggs det ut lagom med färg, som kommer att rinna ned mot glaset och lägga sig i kanten mellan glas ochh kitt för att det skall bli tätt. Rekommendationen är att helst måla 2 mm in på glaset för att vara helt säker på att det blir tätt - men det är svårt att få en jämn kant om man inte är super-duktig på att frihandsmåla.
image36
Fönstret på plats. Man måste böja till beslagen i förnsterkarmen så att fönstret sluter tätt.
image37
Såhär blev hakarna efter att dom rengjorts och satts på plats. Det var lite nervöst att hammra fast hakarna med spik-öglorna (krampor), risken finns ju alltid att glaset spricker... Det har det gjort en gång för mig :(
image38
Två fönster klara av sex. Det blev lite skillnad!
Det enda som saknas är att sätta dit en stormhake också. Jag skall fixa till fönsterkarmarna i sommar.

Totalt finns det närmare 40 fönsterbågar i hela huset som måste renoveras..... Pust!

Renovering av fönster - del 2

Efter pluggning slipas pluggen ned med en slipmaskin och fasningen på fönsterbågarna slipas försiktigt för att ta bort grader och flisor från skrapningen.
image30
Bågen grundas med träolja och sedan har jag grundmålat med ett lager lösningsmedelbaserad oljegrundfärg.
Nästa steg var att måla insidan på bågarna med Jotun högblank lackfärg för lister (och så den lösningsmedelbaserad).

image33
Glaset har jag skrapat rent med ett rakblad (glasskrapa) och tvättat ren med fönstertvätt. Det gamla kittet sitter som berget och glaset är fullt av färg-kludd. Dock får man vara försiktigt med det gamla glaset som är mycket rep-känsligare än modernt glas.

image32
Sedan följer isättning av glaset, som fästes i bågen med några små spik (små dyckert till häftapparat) och slutligen kittning (som kanske är det svåraste momentet). Här måste man vara mycket noggrann och använda ett fönsterkitt av bra kvalitet - jag har använt ett kitt från Sika som man kan forma med handen som modell-lera, vilket jag tycker är mycket enklare att använda än i tub.

Kvar att göra är att måla utsidan, sätta i beslag samt montera fönstret.

RSS 2.0