Stolpskott

Har börjat fixa med trädäcket nu på sydsidan av huset och har kapat ned flaggstången.

Tyvärr var den förankrad i marken med stolpfundament som bestod av två rejäla stålbalkar som gjutits ned i ett betongankare - hela konstruktionen värdig att förankra en mindre kustartilleripjäs. Betong måste ha varit väldigt billigt förr i tiden :-)



I brist på skärbrännare och pentylstubin fick jag ta till med min lilla 125 mm vinkelkap.

Efter en timma i gnistregn hade jag kommit några cm i första snittet, vilket var lite deprimerande. En blixtvisit till bygghandeln så hade jag köpt lite nya kapskivor.
Efter det gick det bättre och jag kapade ned resten på några timmar.

Eftersom balkarnas C-profil sitter med den plana sidan mot varandra och det inte går att komma emellan med en vinkel-kap, blev det lite mer komplicerat att komma åt. Men det gick genom att såga hack i den ena balken och kapa den för att sedan ta nästa.



Såhär i efterhand hade det varit värt att hyra en riktig kapmaskin som klarar att kapa balken i ett snitt och som hade orkat med att kapa 15mm stål.

Altantrappa del 2

Så var det dax att fixa trappan till altanen, så att den går att gå på utan man bryter benen.



Projektledaren Gustav passar på att inspektera skruvdragaren i fikapausen, för att se om T20-bitsen håller måttet...



Inget fantastiskt bygge, men den fyller sin funktion. Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag skall täcka sidorna eller inte - men det är lätt att göra i efterhand.

Nästa projekt på sydsidan är att bygga trädäck vid bullerplanket.

Semester - snickarbyxa På

I år inleds semestern med att projekt som skulle fixats för ett år sen, men inte hanns med - trappa till altanen på husets sydsida.

Det är inget flådigt utan en enkel konstruktion med vangstycken och trallvirke. nederdelen förankras med betongplint. Breddden kommer bli c:a 100 cm, vilket gör att jag lyxar till det med tre plintar och vangstycken.

Detta innebär att steg ett blir att gräva en grop för plintarna. Gustav är med på noterna som ni kan se.



Efter att jag grävt ut c:a 70 cm har jag fyllt 20 cm med grus för att få en stabil botten. Plintarna är 50 cm och ställs direkt på gruset, eftersom belastningen inte är så stor skippar jag att gjuta en betongkaka i botten.




Efter att plintar och vangstycken är på plats är det bara att fylla igen gropen och stampa ned jorden ordentligt. Överst lägger jag 10 cm grus för att fylla ut runt plintarna.



Vangstyckena sitter skruvade i panelen med ankarskruv, men jag har även säkrat dem med en lång syrafast träskruv som går in i syllen.

Imorgon blir till att släpa fram kap/gersågen och klä trappan med trallvirke. Om det inte regnar förståss...

RSS 2.0