Utfrysningen är över

Häpp,

Nu har jag äntligen isolerat farstun och drevat det nya fönstret. Så nu slipper vi frysa (där) iallafall. Någon vidare köld är det ju inte frågan om direkt, men det har ju blåst rätt in i fönsterspringorna tdigare!

Tyvärr så tog ångspärren slut (den gröna plasten) så jag har inte kunnat plasta in överallt riktigt, men det fixar jag så snart jag har varit på byggvaruhuset och shoppat...

image142

Jag har tänkt att täcka väggarna med byggplywood (vilket jag faktiskt har hemma) för att få något stabilt att skruva i. Dock måste följande tre tillstånd infinna sig samtidigt (vilket dom inte gjort än denna veckan):
  • ett par timmars ledig tid
  • uppehållsväder
  • dagsljus (eller eftermiddag + bygglampa)
eftersom jag måste stå ute och såga med cirkelsågen ogillar jag spöregn och mina grannar ljudet av "kraftiga elverktyg kvällstid". Iallafall på veckorna - på helgerna får dom stå ut med både kapsågar, betongblandare som står och mullrar i timmar i sträck samt svordomar som får ohärdade öron att krulla ihop sig och bli svarta :-)

För att ytterligare testa grannsämjan till gränsen är hela trädgården fylld med grus och byggbröte...

...och det är bara början :)

Elektricitet

Tjipp,

I helgen har det bytts fönster samt dragits el.

image140

Här är det nya fönstret. Jag är mycket nöjd med modellen; Elit Tradition 2. Den passar in bra med de gamla fönstren i huset, så det blir nog den modellen till resten av huset allteftersom...

image141

Här är en bild till på el-dragning.

Jag är klar med allt snickrande och reglande nu, nästa steg blir att sätta i isolering samt börja skruva upp skivor på väggarna. Jag hoppas kunna göra detta i veckan som kommer.

Nytt fönster i farstun

Med lite hjälp från några bekanta har jag bytt fönstret i farstun. Inga bilder idag, men det kommer imorgon. Det gamla ruttna perspektivfönstret byttes mot ett två-luftsfönster med allmoge-profil. Passar bättre med huset.

Transplantationen av det nya fönstret gick bra - karmskruv med tillhörande verktyg (fick åka och köpa en sådan) gjorde jobbet lätt som en plätt.

Nu skall jag bara snickra upp lite klädselbrädor och en foderplanka på utsidan samt dreva gliporna mellan fönster och vägg.
Det blir morgondagens projekt tillsammans med att sätta alla el-rör och de sista reglarna på väggarna.

Gäsp....

Varmvatten för katten!

Hur gick det med värmepumpen då !?

Jo den är installerad och fungerar utmärkt. Vi hade lite missflyt med att varmvattenberedaren pajjade ihop (eller snarare huvudströmbrytaren till densamma) efter att värmepunmpen var igångsatt.

Visserligen så skall värmepumpen rent teoretisk kunna leverera både varmvatten och värme till elementen, men eftersom jag hade min gamla el-varmvattenberedare kopplad efter ackumulatortanken, så var man tvungen att tömma ut 200 liter fes-ljummet vatten innan det kom något varmvatten.
Så vi fick helt enkelt klara i oss några dagar utan varmvatten. Sisådär kul när man har en bäbis på 4 månader...

image139

Golv och reglar

Häpp,

I helgen har det blivit lite jobbat faktiskt.

image136

Här är bjälklaget isolerat i farstun.

image137

Här har jag lagt in ett golv av 22 mm råspont. Ovanpå detta kommer det ligga en gipsskiva samt klinker.

image138

Regling av ytterväggen är klar, ni skall bara facket ovanför ytterdörren fixas innan jag fortsätter med att dra fram el -rör och dosor.

Rivning av farstun

Rivningsdax,

Detta är (oftast) ett tråkigt och jobbigt moment innan uppbyggnaden kan påbörjas. I vissa fall kan rivningsarbetet vara något trevligt och spännande; speciellt om den kan finnas något spännande bakom.

I detta fallet är det faktiskt inte så mycket som är värt att spara. Så tyvärr - fram med stora kofoten och bringa förödelse (och i ett moln av byggdamm och träflisor :).

Panelen på väggarna är en underlig variant av falu-panel som har varit inbäddad i masonit sen 40-talet. Jag funderade ett tag på om den skulle räddas, men den kommer att ersättas av med traditionell pärlspont istället.

Den är inte speciellt snygg.
Den är jävligt opraktisk att ha på väggen eftersom den inte är jämn.
Den är förmodligen ganska ovanlig.

Men den får gå bort.

image133

Ytterväggen skall rivas ner till planket för att lämna plats åt reglar och isolering. Jag drar även in el-rör samtidigt i väggen.

image134

Här är dörren till garderobsutrymmet under trappan. Dörren skall renoveras.

image135

Rivningen av ytterväggen nästan klar.

Leca-kulor

Hej hopp,

Jag har nu börjar fylla krypgrunden med grus och leca-kulor, där det senare skall isolera grunden.

image132

På detta lägger jag en blindbotten av masonit samt isolerar mellan reglarna med vanlig bjälklagsisolering (mineralull). Detta hoppas kunna göra imorgon så att jag kan sätta igen golvet och fortsätta med att renovera farstun...
Sen skruvar jag 22 mm råspont och lägger en gipsskiva (alt. flytspacklar) över hela skiten. I farstun skall det vara klinker, men det lägger jag in efter allt rivningsarbete är klart och jag har byggt upp väggar och tak igen.

RSS 2.0